Нема љубов без слобода, ниту слобода без љубов. Затоа љубовта е давање, а не барање.

Оној што бара нешто од другиот, ја губи слободата. И љубовта.

Нема љубов без слобода, ниту слобода без љубов.

Затоа, љубовта е давање, а не барање… Тоа е мислата-водилка.

Кога еднаш ќе ни стана јасна – во сила, целиот живот ќе ни го промени. Светлина.

Вистинската слобода и вистинската љубов немаат почеток и крај.

А даруваната вистинска слобода и даруваната вистинска љубов, кои се слободно и љубовно прифатени, можат да имаат почеток, но никогаш нема да имаат крај – стануваат беспочетен бескрај.

Љубовта е секогаш слободна, а слободата е секогаш љубовна.

Одземете ѝ ја слободата на љубовта и одземете ѝ ја љубовноста на слободата, и од нив нема да остане ништо.

Затоа, деца, љубете и не барајте да ви возвратат со љубов. Бидете слободни и љубовни.

Барањето да ви возвратат со љубов веќе ја ограничува вашата љубов, и таа паѓа.

Барањето да ви возвратат со љубов не е љубов, и вие не сте слободни, туку сте робови на своето самољубие. Љубовта која не бара е слободна љубов, таа е неограничена и не зависи од ништо.

Љубовта која не бара е вечна, таа нема крај, таа никогаш не завршува.

Тоа е божествена љубов. Слободната љубов на крајот и ќе победи, затоа што ќе му остави доволно простор и време на љубениот слободно да ѝ одговори со љубов.

(Митрополит Наум)