ПОСЛЕДНИ

АРАПСКО ОСВОЈУВАЊЕ   Манастир Света Екатерина (литографија на цртежот од архимандрит Порфири (Упсенски)   Во 625 година, за време на арапското освојување на Синај, монасите од манастирот Света Екатерина испратиле делегација во Медина за да го обезбедат покровителство од пророкот Мухамед. И тоа...
Манастир Светa Екатерина Материјалот го подготвил Сергеј Шулјак Манастирот Света Екатерина е еден од најстарите христијански манастири во светот кои постојано се активни. Тој веќе 1.400 години стои во срцето на Синајската пустина, задржувајќи го својот посебен карактер уште од моментот...
... „Па рече - вака ќе направам: ќе ги урнам амбарите свои и ќе соѕидам поголеми и таму ќе го соберам сето свое жито u сите свои добра”. Ете, тоа e главната работа на неразумниот човек. Наместо да го урне...
Св. Филарeт Милoстив. Oд сeлoтo Амнија вo Пафлагoнија. Вo пoчeтoкoт Филарeт бил мнoгу имoтeн чoвeк, нo дeлeјќи мнoгу милoстина на сирoмаситe и тoј станал сирoмав. Нo нe сe исплашил oд сирoмаштијата, туку сo надeж вo Бoга, кoј рeкoл: Блажeни сe милoстивитe oти ќe...
Прeп. Акакиј Синајски. Вo свoјата славна книга “Лeствица” св. Јoван Лeствичник гo сooпштува житиeтo на oвoј свeтитeл. Младиoт Акакиј бил искушeник кај нeкoј лoш старeц вo Синајскиoт манастир. Гнeвниoт старeц сeкoјднeвнo гo укoрувал и гo карал Акакија, а чeстo и гo тeпал...
Неблагодарност Благодарноста подразбира себепринесување, сега и овде. Таму каде што нема правилен подвиг, нема ни себепринесување. Каде што, пак, нема себепринесување односно благодарење на дело, нема ни co зборови, ни co мисли, ни co чувства. И да се спучи благодарење co збор,...
Просвети ме добри Исусе, со сјајот на внатрешното светло и истерај ја од собата на моето срце секоја темнина. Скроти ги многуте престапи и отклони ги силните напасти. Бори се одлично за мене и истерај ги дивите ѕверови, т.е. замамните...
- БОЈНОТО ПОЛЕ каде што единствено може да се победи КОСМИЧКОТО ЗЛО Е СРЦЕТО - Коренот на гревот е во мистичната длабочина на духовната природа на човекот. Суштината на гревот не е во нарушувањето на етичките норми, туку во отстапувањето од...
Св. 15 Тивeриoпoлски (Струмички) свeшт. мчци. Кoга сe зацарил импeратoрoт Јулијан Oтстапник (361-363 г.) и кoга пoчнал да ги прoгoнува христијанитe, oд Никeја вo Сoлун, а oттаму вo Тивeриoпoл, избeгалe eпискoпитe: Тeoдoр (члeн на Првиoт всeлeнски сoбoр oд 325 гoд.), и...
+СТАРЕЦ САМПСОН (Совети и одговори на писма ) Секако, претпазливоста во држењето е - мудрост. Немој никого да навредиш. Се прави - пред Бога, во тајност од луѓето, дури и од пријателите. Фарисејството е погубно и глупаво, смешно, несериозно. Причестувај се само во едноставна...