Некој монах го запрашал старец Клеопа:

Што да направам оче Клеопа, за да би се спасил?

Имај ја секогаш смртта пред себе и „Господе Исусе“ во умот и срцето,
и не се плаши повеќе од ништо!

Имај го покајанието на разбојникот на Крстот!

Исто така им говореше на браќата:

Се е пролазно! Грижете се за душата, исповедајте се, водете чист живот, извршувајте милосрдни дела и живеете во љубов едни со други, зашто ЉУБОВТА никогаш не умира!

На другите отци им кажуваше: Од пеколот не може никој да те извлече , освен Милоста Божја и добрите дела.

– Зборуваше: Имајте спрема Бога синовско срце,

спрема себе ум на судија

и спрема ближните – мајчинско срце!