ПРЕД ВРАТА СИ, ЧЕКАШ!

Кога барам за да добијам

и кога давам за да најдам – помилуј ме!

Кога волјата своја ја творам,

во неа се богатам и плотски солзи ронам – помилуј ме!

Кога без елеј заспана,

со неразумните во мрак чекам – помилуј ме!

Кога без свадбено руво,

а на прво место стојам – помилуј ме!

Кога фарисејски молам

и наместо Тебе, моето го фалам – помилуј ме!

Кога молчам за своите,

а гревови туѓи разгласувам – помилуј ме!

 

И овој ден ме превтаса, а никого не утешив,

ниту болен посетив, ниту гладен нахранив – помилуј ме!

И овој ден ме одмина, а фала не Ти реков,

ниту болка ме зарадува,

ниту неправда ме укрепи,

ниту покајание ме изми,

ниту огнен дух ме воздигна – помилуј ме!

 

Пред врата си, чекаш,

а срце затворено, не умее да моли.

Како ли да отворам, без Името твое

– Исусе Христе, помилуј ме!

Како Хананејката унизи ме,

со трошките нахрани ме,

само не одминувај ме…

Премилостив, помилуј – помилуј ме!

Мина Даниловска