Отфрли ја срамната мрзливост и достојната за прекор негрижа за Божјите заповеди;

    отфрли го самоугодувањето и вооружи се непоштедно против телото;

презри ги славата и честа;

намрази ги сласните телесни похоти;

бегај од наситувањето, од кое се разгорува оган во органите за размножување;

засакај ги сиромаштијата и немаштијата;

бори се против страстите;

кон себеси сврти ги чувствата на душата;

твојата внатрешност нека работи за она што е подобро;

не губи го твоето скапоцено време за придобивање на привремени и суетни човечки работи;

сета своја сила употребувај ја за извршување на Божјите работи;

плачи, спиј на земја и сакај ги сиромаштијата и немаштијата;

и, најпосле труди се да го познаеш не тоа што е околу тебе, туку да се познаеш себеси;

издигнувај се над ништожноста на видливите работи; твоето духовно око устремувај го кон созерцанието на невидливиот Бог;

гледај ги небесните убавини и, кога ќе се вратиш оттаму, раскажувај им на браќата за убавините на вечниот живот и за тајните на небесното царство.

Ете, ова е всушност бегање од луѓето преку тајно подвижништво, ова е и целта на живеењето во пустината.

Преподобен Никита Ститат