Песна четврта

Ирмос. Христос е моја сила, мој Бог и Господ – Светата Црква свечено пее и ликува; co чист дух Го прославува Господа.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Тешко и горко на мене грешниот! За жалење сум повеќе од сите луѓе. Нема во мене покајание; но, Ти Господи, дај ми солзи, горко да ги оплачам моите грешни дела.

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Bo овој час не ја затворај твојата врата, Господи, но отвори ја за мене, покајникот!

Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Човекољубив Боже, Ти сакаше сите да се спасат. Повикај ме и како Благ прими ме сега кога се каам!

Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух.

Измачен сум! Eте, стрелите на непријателот ги ранија и душата и телото мое. Пред тебе се струпјето и раните на моите самоволни страсти.

Сега, секогаш и во сите векови. Амин!

Врзан сум co многу гревовни синџири и заробен од лоши страсти и несреќи. Кај Тебе доаѓам.

Спасение мое, и извикувам: Дево, Мајко Божја, помогни ми!