Песна 3-та

ирмос:

Нема свет како што си Ти, Господи, Боже мој, Кој им даваш победи на тво ите верни раби, Благи, и ги утврдуваш врз каменот на Твојата слава.

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Го гледам морето на животот разбранувано од бурите на искушенијата; доаѓам во Твоето тивко пристаниште и извикувам: Многумилостив Боже, избави ја од пропаст душата моја!

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Кај Тебе доаѓам, Исусе, Ти згрешив, очисти ме.

Симни го од мене тешкиот товар на гревот и, како Добросрдечен, дај ми солзи на умиление.

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Погледни ме со милостив поглед, Боже, Спасителу мој и прими ја мојата топла исповед!

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Немам солзи, ни покајание, ниту умиление. Спасителу, како Бог, Ти дарувај ми ги!

Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух, и сега и секогаш и во вечни векови. Амин.

Ете, Богородице, Твојот Син вика и не’ поучува на добро, a jac грешниот секогаш бегам од доброто, но Ти, Милостива, помилуј ме, за да се покајам за моите лоши дела…