Песна 4-та

ирмос:

Христос е моја сила, мој Бог и Господ, Светата Црква свечено пее и ликува; co чист дух Го прославува  Господа.

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Тешко и горко на мене грешниот!

За жалење сум повеќе од сите луѓе. Во мене нема покајание; но, Ти, Господи, дај ми солзи, горко да ги оплачам моите грешни дела.

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Bo овој час не ја затворај твојата врата,

Господи, но отворија за мене, покајникот!

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Човекољубив Боже, Ти сакаш сите да се спасат. Повикај ме, и како Благ прими ме сега, кога се кајам!

Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух.

Измачен сум! Ете, стрелите на непријателот ги ранија и душата и телото мое. Пред Тебе се струпјето и раните на моите самоволни страсти.

И сега и секогаш и во вечни векови.

Амин!

Врзан сум co многу гревовни синџири и заробен од лоши страсти и несреќи.

Кај Тебе доаѓам Спасение мое, и извикувам:

Дево, Мајко Божја, помогни ми!