есна 7-ма

ирмос.

Ангелот ја ороси вжештената печка на преподобните момчиња. A мачителите ги натера да запеат: Благословен си, Боже, на нашите татковци! ирииев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Блудно го поминав животот на земјата; мојата душа ja предадов на темнината, но сега, Ти се молам, Милостив Владико, ослободи ме од ова ропство на врагот и дај ми желба да ја исполнувам волјата Твоја.

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Слово Божјо, Ти беше распнат за сите; го предаде Своето тело и својата крв. Телото го даде, за да ме обновиш, а крвта – за да ме приведеш, Христе, при Твојот Отец.

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Кратко е времето на мојот живот и исполнето co сградања и зло, но прими ме како покајник и просвета го мојот ум; ослободи ме од туѓинецот. Спасителу, биди милостив кон мене!

Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух.

Правосуден Спасителу, помилуј ме и избави ме од огнот и стравотиите, кои праведно ќе ми бидат досудени. Преку добродетел и покајание олесни го мојот крај!

И сега и секогаш и во вечни векови.

Амин.

Богородице Дево, сочувај ме од видливо и невидливо зло и прими ги, пречиста Дево, моите молитви; принеси ги на Твојот Син, за да ми дадедух,та да ја исполнувам волјата Негова.