Песна 8-ма

ирмос. Co poca си ги оросил преподобните во пламенот и жртвата на праведникот co вода си ја запалил. Христе, се правиш што сакаш; Тебе Те прославувам во сите векови!

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Спасителу, помилуј ме мене грешниот; издигни го мојот ум кон покајание.

Прими ме покајникот.

Смилувај се на мене кога Ти се молам:

Ти згрешив, спаси ме. Беззаконствував, помилуј ме!

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Судијо мој, Ти добро ме познаваш; Ти пак ќе дојдеш co ангелите да му судиш на целиот свет. Тогаш милосно погледни ме, сожали се на мене и помилуј ме, Исусе, зашто згрешив повеќе од секој друг човек.

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Сожали го, Господи, твоето создание.

Згрешив, прости ми, зашто само Ти единствен по природа си чист, а никој друг не е лишен од нечистотија.

Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух.

Владико, Владико Христе, знам дека Ти си тивко пристаниште. Побрзај да ме избавиш од бескрајните длабочини на гревот и од очајанието.

И сега и секогаш и во вечни векови. Амин.

Пречиста Богородице, прими ја мојата недостојна молитва и сочувај ме од предвремена смрт; дај ми покајание пред крајот.

Песна 9-та

ирмос. Луѓето не можат да го видат Бога, а и чиновите ангелски не смеат да го гледаат.

Преку Тебе, Пречиста, им се јави на луѓето, Словото овоплотено. Hero Го величаме, заедно co небесните војски; Тебе Те ублажуваме.

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Сега доаѓам кај вас, Ангели, Архангели и сите небесни Сили коишто стоите пред престолот на Бога. Молете се на Творецот да ја избави мојата душа од вечните маки.

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Сега пред вас плачам, свети патријарси, пророци, апостоли, светители и сите Христови избраници. Помогнете ми, на судот да се спаси мојата душа од непријателската сила.

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Ги кревам моите раце кон вас, свети маченици, пустиножители, девственици, праведници и сите светии; вие се молите на Господа за сиот свет; молете Го да ме помилува на смртниот час.

Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух.

Пред Тебе ги исповедам тајните на моето срце, Судијо мој, види го моето смирение; види ја мојата тага. Погледни ме и помилуј ме, зашто си милосрден, Боже на нашите татковци.

И сега и секогаш и во вечни векови. Амин.

 

Мајко Божја, помогни ми; силна е мојата надеж во Тебе. Помоли Го Твојот Син да ме стави од Својата десна страна кога ќе седне да им суди на живите и на мртвите.

Амин.