„Робот не бара слобода како награда, туку му угодува на својот господар како должник и очекува од него благодат.

Едни не извршувајќи ги заповедите сметаат дека вистински веруваат;а други, извршувајќи ги, го очекуваат царството како заслужена награда.

И едните и другите грешат против вистината.

Господарот не е должен да ги наградува своите слуги; и оние што не слугуваат добро не добиваат слобода!

(Добротољубие)