„Негневливоста е копнеж по понижувања, исто онака ненаситен како што кај суетните луѓе е ненаситно тежнеењето кон пофалбите.

Негневливоста е пораз на природата, што се изразува во нечувствителноста за навреди, нечувствителност што произлегува од големи подвизи и изобилна пот.

Кротоста е неподвижна состојба на душата којашто не се менува, без разлика дали трпи понижувања или слуша пофалби.

Почеток на негневливоста е молчењето на усните кога срцето е возбудено.

Средина е молчење на мислите при суптилна вознемиреност на душата.

А врв, непоколебливиот мир и покрај тоа што дуваат нечисти ветрови.

Гневот е израз на потајна омраза, т.е. злопамтење. Гневот е желба да му се случи зло на оној што нè разгневил.

Избувливоста е запалување на срцето во невреме.
Огорченоста е непријатно чувство што се гнезди во душата.

Гневот е променлива состојба и грдотија на душата.

Првиот степен на блажената трпеливост е во тоа понижувањето да се поднесе, макар и со болка и горчина во душата.

Средина е да се биде во такви околности без тага.
А крај (ако воопшто има крај), навредата да се смета за пофалба.

Првиот нека се радува, вториот нека биде среќен, а третиот нека се весели блажен во Господа!“

Св. Јован Лествичник