Те молам, Господи, прати им ја на Твоите луѓе благодатта на Светиот Дух, за да ја познаат твојата љубов.

Стопли ги ожалостените срца на луѓето. Нека Те слават во радост заборавајќи ги земните маки.

Утешителу благ, со солзи Те молам, утеши ги нажалените души на Твоите луѓе.

Дај им на народите да го слушнат Твојот сладок глас:

„Ти се простуваат гревовите”.

Да, Господи, во Твојата власт е да правиш чуда.

И не постои поголемо чудо од тоа да се љуби грешникот во неговиот пад.

Светиот е лесно да се љуби: тој е достоен.

Да, Господи, услиши ја молитвата на земјата.

Сите народи се мачат. Сите живеат во грев.

Сите се лишени од Твојата благодат и живеат во темнина.

О, народи, и сета земјо да повикаме кон Бог, и нашата молитва ќе биде услишена.

Оти Господ се радува кога луѓето се каат.

И сите небесни сили нè чекаат, за и ние да се насладиме од љубовта Божја, и да ја видиме убавината на Неговото Лице.

Свети Силуан Атонски