Молитва кон Св. Василиј

ЗБРАТИМИ ГИ РАЗБРАТЕНИТЕ

„Свети Василиј, голем Божји човеку, помогни им на сите и на мене.

Голем бранителу на Православните, одбрани не нас, кои твојата Света вера ја држиме и со надеж ти пристапуваме.

Помоли му се на Бога за сите твои луѓе, па и за мене недостојниот последно.

Спаси не од бедата на видливите и невидливите.

Осветли ни ги патиштата и разложи ни ја тагата.

Со молитва и солзи ја загреваше ладната пештера острошка, па сега загреј ја нашата душа и срце со Божјиот дух, да се спасиме и да го славиме Бога семоќниот и тебе Светецу Божји.

Од сите страни на светот те притискаа, а ти помагаше, ги изгони демоните, ги раскинуваше врските со ѓаволите, и здравје душевно и телесно им даруваше на луѓето.

Така и сега помогни, на крстените и некрстените, како и секогаш, на сите, па и на мене,

смирувачу на скараните браќа,

збратими ги разбратените,

осветли ги тажните,

скроти го самоволните,

исцели ги болните!

Свети Василиј Чудотворе и Оче наш духовен, слушни ги и исцели ги чедата твои духовни во името на Христа Исус Господ наш.

Амин.