МОЛИТВА ЗА ДУХОВНИОТ ОТЕЦ

Спаси го, Господи, и помилувај го мојот духовен отец ,

не осудувај го и не измачувај го заради мојот гревовен живот.

Умножи ги во него духовните дарови, откриј му ги сите мои прегрешенија, исполни го со мудрост, со милост и со љубов, и заради неговите молитви дарувај му простување на гревовите, исправање на животот, преуспевање во добродетелите и испрати му ја Твојата богата милост.

Запази го, Господи, во овој ден (во оваа ноќ) да го избегне гревот, совладај ги неговите телесни и бестелесни непријатели, избави го од видливи и невидливи непријатели и запази го од лукави и неправедни луѓе.

Спомни го, посети го и зајакни го на многу години, заради нас грешните.

О, Пресладок Исусе!

Господи, Ти си безмерно Свет, безмерно Праведен, безмерно Милостив! Господи, освети го со Твојата Светост мојот духовен отец , оправдај го со Твојата праведност, закрили го со Твоето милосрдие, и по неговите свети молитви прости ми мене, големиот грешник, и на сите негови духовни чеда прости им,
зашто си Благ и Човекољубив.

(Поклон)