„Исусовата молитва: Господи Исусе Христе, помилуј ме …

Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме  грешниот.

Неа ја спомнуваат: св. Ефрем Сирин, св. Јован Златоуст, св. Исак Сирин, св. Исихиј, св Варсануфиј и св. Јован, и св. Јован Лествичник…

Подоцна таа станала сѐ поопшта и ја изговарале многу свети усти, па така влегла во црковниот Устав, кој ја препорачува како замена за сите домашни молитви и сите црковни Служби.

Затоа од кратките молитви, кај нас таа првенствено се употребува.

Потруди се и ти да се навикнеш на неа.

Таа се нарекува Исусова молитва, бидејќи Му се обраќаме на Господ Исус.

Се нарекува и умна, кога не се извршува само со зборови, туку и со умот и срцето, а особено кога после долга и правилна употреба едноставно се поврзува со дишењето.

Секоја кратка молитва може да дојде до тој степен, но на Исусовата молитва ѝ припаѓа првото место зашто таа ја соединува душата со Господ Исус, Кој претставува единствен пат за заедница со Бога, што е и цел на молитвата.

Тој Самиот рекол:

Никој нема да дојде до Отецот, освен преку Мене.

Затоа, кој ќе ја добие таа молитва, во себе ја прима целата сила од искупителниот подвиг, во што и се состои нашето спасение.

Сега разбираш зошто ревносните во спасението не се жалеле од трудот потребен за навикнувањето на оваа молитва.

Тие нека ти бидат пример.“