МОЛИТВИ ПО СВЕТА ПРИЧЕСТ

Слава Ти, Боже! Слава Ти, Боже! Слава Ти, Боже!

Молитва прва

Ти благодарам, Господи, Боже мој, што не ме отфрли, мене грешниот, туку ме удостои да станам учесник во Твојата светиња.

Ти благодарам што ме удостои, мене недостојниот, да се причестам co Твоите пречисти и небесни дарови. Владико Човекољупче, Ти умре за нас и воскресна; Ти си ни ги дарувал овие страшни и животворни тајни за доброто и за осветувањето на нашите души и тела;

да бидат и за мене за исцеление на душата и на телото, за прогонување на секое зло, за просветување на моите духовни очи, за мир на моите душевни сили, за вера што не посрамува, за нелицемерна љубов, за исполнување co мудрост, за зачувување на Твоите заповеди, за умножување на Твојата божествена благодат и за придобивање на Твоето царство.

Зачуван преку нив во Твојата светост, секогаш да си спомнувам за Твојата добрина и да не живеам веќе за себе, туку за Тебе, нашиот Владика и Благодетел.

И така, кога ќе го напуштам овој живот, да влезам во вечниот мир, каде што не престанува гласот на оние што празнуваат и бескрајната радост на оние што ја гледаат неискажливата убавина на Твоето лице.

Ти си навистина желбата и радоста на сите кои Те сакаат, Христе Боже мој, Тебе Те прославуваат сите созданија во сите векови.

Амин!