Икос 4

Го слушнав, Господи, Твојот пресладок глac co кој ми кажа:

„Повикај ме во ден на тага и Јас ќе те избавам, a ти co радоста ќе Me прославиш”, и затоа од длабочините на моето очајание co дерзновение пристапувам кон Тебе и повикувам:

Господи мој, Господи, згрешив против небото и пред Тебе, прими ме кај Тебе повторно, како што си го примил блудниот син!

Господи мој, Господи, Ти Кој го оправда митарот повеќе од фарисејот, не влегувај во суд co мене, Твојот слуга, зашто никој од живите не ќе се оправда пред Тебе!

Господи мој, Господи, Учителу на мудроста животна, научи ме на неа мене, Твојот слуга!

Господи мој, Господи, Ти Кој го просветлуваш и очистуваш умот наш, дај ми таков ум, за нападите и итрите сплетки на лукавиот да можам да ги распознавам и одбегнувам!

Господи мој, Господи, Ти, Кој co милост ги исполнуваш оние кои во смирение се, погледни на мојата тага, но и на мојот труд од неа да излезам и исполни ме однатре co Твојата благост!

Господи мој, Господи, радост моја, дарувај ми да се радувам на Твојата милост!