О, семилостива Госпоѓо, Дево Владичице Богородице,

услиши нѐ нас кои Ти се молиме,

и покажи ја милоста Твоја на луѓето Твои:

моли Го Синот Твој да нѐ избави од секое зло,

и да ја сочува нашата обител, и секоја обител,

градот и ѕидините на верните,

и луѓето кои благочестиво прибегнуваат и го призиваат светото име Твое,

од секоја напаст, помор, глад, земјотрес, потоп, оган, меч,

налет на иноплеменици, и меѓусебни војни,

од секоја болест и секоја неволја,

– за да од никаква рана, ни закана и ни помор,

ни секаков праведен гнев Божји не бидат поразени слугите Твои:

туку сочувај нѐ по милоста Своја, Госпоѓо, нас кои Ти се молиме,

и полезно благорастворение на воздухот кон време на плоден принос дарувај нѝ:

олесни, прости и помилуј нѐ,

Премилостива Владичице, Богородице Севоспеана,

нас кои сме во секоја беда и мака.

Спомни Си за слугите Твои,

и не презирај ги солзите и воздишките наши,

и обнови нѐ по добрината на Твојата милост,

за да со благодарност се утешуваме, наоѓајќи Те за помошничка.

Смилувај се, Госпоѓо Пречиста, на немоќта на луѓето Твои, Надеж наша:

расеаните собери ги, заблудените – на прав пат води ги,

отпаднатите од верата отечка – пак врати ги,

староста поткрепи ја, младоста научи ја, младенците воспитај ги,

и прослави ги оние кои Те слават,

и Црквата на Синот Твој сочувај ја и сохрани ја во долгоденствие.

О, милостива и премилостива Царице на небесата и земјата, Богородице Приснодево,

со застапништвото Твое помилувај го чесното воинство,

и сите православни христијани, запазувајќи ги под покровот на милоста Твоја:

заштити ги со Твојата чесна риза и моли Го, Христа нашиот Бог,

Кој бессемено од Тебе се воплоти,

да нѐ препојаса одозгора со силата против нашите видливи и невидливи непријатели,

против иноплемениците и едноплемениците,

кои војуваат против нас и против нашата Православна вера.

Спаси и помилувај ги, Госпоѓо,

причесниците на светиот синод на нашата Православна Црква,

свештениците и ѓаконите, и сиот православен народ,

погледни кон нас со погледот на милостивото Твое застапништво,

подигни нѐ од гревовниот понор,

и просвети нѝ ги очите срдечни, за да го видиме спасението:

моли Го Синот Твој милостив да биде кон нас, тука и на страшниот Суд:

слугите Твои кои се претставија во благочестие од овој живот,

во вечниот живот со ангелите и архангелите, и со сите светии причисли ги, за да застанат оддесно на Синот Твој и Бог:

и по молитвата Твоја сотвори да живеат со Христа,

и да се насладуваат со ангелската радост во небесните селенија.

Зашто Ти Си, Госпоѓо, слава на небесните и надеж на земните.

Ти Си надеж наша, и застапница на сите кои при Тебе притекнуваат,

и кои ја просат светата помош Твоја,

Ти Си наша топла молителка кон Синот Твој и Бог наш:

Твојата мајчинска молитва има голема моќ во молењето на Владиката:

со Твоето предстателство пред престолот на благодатта да се осмелиме

да пристапиме кон пресветите и живототворни Негови Тајни, иако сме недостојни.

Затоа гледајќи го на иконата сечесниот образ Твој и раката Твоја, која Го држи Седржителот,

се радуваме ние грешните, и со умиление припаѓајќи,

со љубов ја целиваме, очекувајќи, Госпоѓо,

со светите Твои богопријатни молитви да го достигнеме бесконечниот небесен живот и непостидно да застанеме на Судниот Ден

оддесно на Синот Твој и нашиот Бог,

славејќи Го Него заедно со безначалниот Отец,

и пресветиот, благиот, живототворниот и единосушниот Дух,

во вечни векови.

Амин!