За да се стане човек, треба да се помине долг пат:

а за да се стане син Божји, потребно е да се помине неспоредливо подолг пат.

Се’ се состои во тоа:

Да не се ремети Христос во совршувањето на нашето преобразување.

Ниту со животот, ниту со смртта наша – со ништо.

Туку, заедно со Него, да се оди онаму, кајшто не’ повикува Бог! “

– Протоереј Александар Шаргунов