О Пресвета Госпоѓо, Владичице Дево Богородице,

прими ја мојава недостојна молитва и

зачувај ме од нагла смрт и пред крајот дај ми покајание (три пати)

 

Богородице Дево, радувај се благодатна Марие Господ е со Tебе.

Благословена си Ти меѓу жените и благословен е плодот на Твојата утроба,

зашто си го родила Спасителот на душите наши.

Богородице Дево, радувај се благодатна,

зашто телесно во утробата го носеше Синот Божји;

Радувај се оти го роди,

Радувај се, оти мудреците му се поклонија,

Радувај се, оти Христа по три дена си го пронашла во храмот,

Радувај се, оти Христос воскресна од мртвите и се вознесе на небесата,

Радувај се, оти Ти самата на небесата си земна,

Радувај се, оти Тебе сите небесни жители ти се послушни.

Радувај се, оти се` што сакаш можеш да направиш.

Радувај се,

Оти блиску си до пресвета Троица.

Радувај се, Благодатна Марие, Господ е со Тебе.