Ако навистина кажувате вистина, синови човечки во правда и вистина нарекувајте Ја Блажена Небесната Царица.

Ако нешто е за слава и пофалба на Спасителот Христос ако Му е угоден некој наш принос, тогаш тоа ќе бидат химните и духовните пеења, кои и ги упатуваме на Неговата возљубена Мајка.

Со Неа пророците се усладија,

со неа апостолите се пофалија,

со Неа светителите се украсија,

со Неа мачениците се укрепија,

со Неа монасите беа поучени и упатени,

со Неа испосниците ангелоподобно живееја,

со Неа девствениците со венци на чистотата се украсија.

Чудесен е Бог во сите светии, но, пречудесен е во најсветата Царица над цариците во Пречистата Невеста, Преблагословената Приснодева Марија.

(Од Богородичниот ПСАЛТИР)