Си се распнал заради мене, за да ми бидеш извор на спасение;

си бил прободен во ребрата, за да ми источиш капки на живот;

со клинци си бил прикован та, гледајќи ја длабочината на Твоите страдања,

да ја познаам висината на Твојата сила и да Ти пеам:

Животодавче Христе, слава на Твојот крст и на Твоето стрдање, Спасителу.

Принесена е најголемата жртва поради човечкиот грев. Извршено е најужасното недело! Невиноста и светоста се распнати на крст; благоста и добрината со копје се прободени; љубовта и милосрдието цинично се исмеани; праведноста и чистотата се приковани на срамен столб.

Еве го крстот на кој е распнат Богочовекот.

Човечката злоба и човечкото злосторничко владеење го извршија тоа најсрамно дело.

Пратејќи го сведоштвото на евангелската историја со ужас слушаме за насилствата извршени над Христа Спасителот и за адските маки на кои бил изложен.

Духот ни се згрозува и душата трепери, срцата се кинат од болка-додека ги слушаме евангелските известувања за Христовите страдања.

Но што би станало ако бевме и ние лични сведоци на сето тоа?

Дали би можеле да ја издржиме таа страшна и потресна глетка?

Оној што се облекува со Светлина како со риза, необлечен стоеше на судот и по образот прими удари од рацете што ги создаде: беззаконите луге на крст го приковаа Господа на славата: тогаш црковната завеса се раздра, сонцето се помрачи, не можејќи да го гледа понижувашето на Бога, пред Кого трепери сё што е создадено:

Нему да Му се поклониме.

Смирено да паднеме на колена пред крстот, на кој злобата го распна нашиот Спасител, и низ солзи да му вознесеме топла молитва:

„Господи Исусе Христе, какви ужаси поднесуваш поради нас!

Нашите души стојат пред Твојот голготски крст; но тие се измачени, јадосани и скршени.

Срцата ни се потиштени и треперат; тие се стегаат од болка, гледајќи Те Тебе на крстот, а Ти си љубов и светлина.

Господи, човечката грешна рака го изврши тоа грозно дело. И сега таа грозна глетка ги парализира сите наши чувства. Но таа глетка едновремено и нè охрабрува, оти веруваме де ка Ти ги прифати тие маки на крстот за да не препородиш и да не спасиш.

На Твоето маченичко лице гледаме како свети љубовта. Низ многу векови таа љубов зрачи со своја смирувачка светлина среде светскиот мрак.

Дозволи таа светлина да се пробие и во нашите души, да ги облагороди нашите срца и да го осветли нашиот живот.

Господи, се поклонуваме пред Твоето распетие, со наполно сознание за нашата немоќ и грешност. И со сета сила на нашата вера, од длабочината на нашата вознемирена душа Ти се молиме:

прости ни ги гревовите, излеј ја Твојата семоќна благост врз нас и во нашите срца утврди ги верата, љубовта, правдата и милосрдието.

Господи, зачувај не од зли мисли и зли дела, та со набожност и чистота да се поклонуваме пред Твоите страдања и да го славиме Твоето спасоносно име”.

Амин.

Пренесено од Бигорски манастир