Почитуван отец, можете ли да ми кажете на кој начин се одбира духовен отец, како да го направам тоа. Бидејќи сакам да имам вистински духовен живот, а не како до сега да бидам само традиционален православен христијан.

Христос воскресе!

Поздрав и секое добро!

 

Одговор на отец Горан:

 

Духовниот отец може да биде и парохискиот свештеник при најблискиот храм каде што ќе се исповедаме, и каде ќе раснеме во послушанието што ќе ни го даде за начинот на пост, молитвено правило, читање на Светото Писмо, учеството во Литургијата и причестувањето на Литургиите на кои учествуваме.

И секако помолете се на Бога за вашиот отец!