Песна 5-та

ирмос:

Благи, Ти се молам, co Твојата божествена светлина озари ги душите на сите што co љубов спрема Тебе подраниле, за да Те познаат, Слово Божјо, Тебе вистинскиот Бог, Кој ги повикува од мракот на гревот.

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

He гнаси се од мене, Спасителу, и не свртувај Го лицето од мене. Растовари го тешкиот товар на моите гревови. Ти си Добросрдечен, дај ми прошка на моите согрешенија!

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Се исповедам пред Тебе, Спасителу, згрешив. Ти згрешив, разреши ме и прости ми, зашто си милосрден.

припев: Помилуј ме, Боже, помилуј ме!

Јас Ти згрешив, Христе Спасителу, згрешив повеќе од сите; Те молам, немој да ме презреш.

Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух.

Ти си мојот пресладок Исус, Ти си мојот Создател; co Тебе, Спасителу, јас ќе се оправдам.

И сега и секогаш и во вечни векови. Амин.

Пресвета Богородице, помилуј ме мене грешниот. Укрепи ме во добродетелта и сочувај ме од предвремена смрт, за да не ме грабне неподготвен. Ти, Дево, воведи ме во Божјото Царство.