Кондак 1

На Божјата Мајка и Царица, од сите родови избрана,

Kоја нашите смирени молитви бргу ги услишува

и од Својата света икона нам, верните, потоци исцеленија ни излева,

Ѝ принесуваме благодарно пеење:

Ти, пак, семилостива Застапничке,

кон нашиот сефален глас благоутробно приклони се

и од сите неволји избави нѐ нас, кои Ти повикуваме:

Радувај се, себлага Брзопослушничке!

10

Икос 1

Ангелските хорови благоговејно Ти служат,

а сите Небесни Сили со незамолчливи гласови

 

непрестајно Те величаат, Богородице Дево,

како родителка на Царот на Ангелите, Христос Бог,

а ние, пак, грешните, дрзнувајќи да им се придружиме,

не умееме достојно да Те возвеличаме,

та смиреномудрено Ти повикуваме:

Радувај се, на непристапното Божество селение!

Радувај се, непрестајно ангелско удивление!

Радувај се, Трпезо света со лебот на Животот што нѐ храниш!

Радувај се, маслино благоплодна, со елеј на милост срцата наши ги помазуваш!

Радувај се, на дарови на Божјата благодат неисцрпна ризницо!

Радувај се, на чудеса непресушно течение!

Радувај се, застапничке на понижените!

Радувај се, утешителке на нажалените!

Радувај се, помошничке на бедните!

Радувај се, исцелителке на болните!

Радувај се, укрепителке на раслабените!

Радувај се, ослободителке на заробените!

Радувај се, себлага Брзопослушничке!

Кондак 2

Владичице, гледајќи го Твоето неизмерно милосрдие

и мноштвото чуда од Тебе јавени преку Твоите свети икони,

со кои како богосветли sвезди си го украсила сиот христијански свет,

Те величаме што го возвеличи нашиот род со Твоето благоволение

и со љубов се поклонуваме на изобразениот пречист Твој лик,

повикувајќи Му на Твојот Син, Христос Бог:

Алилуја!

11

Икос 2

Богородице, откривајќи го разумот небесен,

си благоволила во Твојот земен удел – Светата Гора Атонска,

со многу чуда да се прослави Твојата икона

што Самата си ја нарекла Брзопослушничка

со гласот Божествен од неа што се јави,

за сите, водени од ваквото Твое благоволение,

со песни да Ти воспеваме:

Радувај се, милосрдие за сите нас во Христа, Мајко!

Радувај се, на Светиот Дух пребивалиште!

Радувај се, љубов Божја кон човекот пројавление!

 

Радувај се, на родот човечки возвишение!

Радувај се, на Бога Словото светла палато!

Радувај се, повелика од Светињата на светињите!

Радувај се, на Божественото Јагне родителке!

Радувај се, Ти ни го израсна класот на животот!

Радувај се, на нетлената храна саду сезлатен!

Радувај се, Хранителке на Хранителот на вселената!

Радувај се, оти со закрилата Твоја на спасение се надеваме!

Радувај се, оти по молитвите Твои небесно наследство очекуваме!

Радувај се, себлага Брзопослушничке!

Кондак 3

Богородице Дево, со силата Божја дејствувајќи,

 

со слепило и телесно раслабување си го казнила

трпезникот Нил од Дохијарската обител,

поради неговото неблагоговејно одење пред светата Твоја икона,

повторно да не се дрзне да Те натажи во пречистиот Твој лик,

којшто милостиво си го дарувала како залог на

благоволението Твое кон сета Гора Атонска,

та сите нејзини жители со гласови преподобни

да Му повикаат на Бога Словото, родено од Тебе:

 

3 Трпезник или трпезар како дел од монашкото послушание е монахот кој е одговорен

за манастирската трпезарија.

 

12

Икос 3

Себлага Владичице,

имајќи љубов голема кон луѓето искупени со Крвта на Твојот Син и Бог,

покајанието на трпезникот Нил милостиво си го примила

и исцеление од слепилото и раслабеноста си му дарувала,

за непрестајно да Ти служи и незамолчливи молитви да Ти принесува

пред многуисцелителната икона Твоја,

затоа вака да повикаме:

Радувај се, на Јоаким и Ана свет ластару!

Радувај се, Ти Го роди Сокрушителот4 на главата на древната змија!

Радувај се, Преблагословена меѓу жените!

Радувај се, нетлено Го роди Спасителот на душите наши!

Радувај се, девственоста и рождеството чудесно ги обедини!

Радувај се, во обете непорочно се запази!

Радувај се, на сета вселена чудо велико!

Радувај се, на сите земни родови удивление!

 

Радувај се, на грешните исправление!

Радувај се, на покајаните во добродетели утврдение!

Радувај се, незлопамтлива укорителке!

Радувај се, благосрдечна вразумителке!

Радувај се, себлага Брзопослушничке!

Кондак 4

Оние што бурите житејски ги избегнаа

и во тивкото пристаниште на спасението на Гората Атонска притекнаа,

овде наоѓаат утеха благодатна и помош божествена

од светата икона Твоја, Богородице,

од неа чудесни зраци испуштајќи

и потоци на милоста Твоја обилно излевајќи.

Затоа, сите што сакаат да пожнеат спасение,

величајќи го Твоето мајчинско милосрдие,

благодарно Му воспеваат на Бога:

 

Алилуја!

4 Црк. сокрyшити – разбие, скрши, кине.

13

 

Икос 4

Трпезникот Нил, штом го слушна гласот божествен

од светата икона Твоја, Владичице,

спозна дека Ти ќе бидеш Брзопослушничка на сите

кои со вера и љубов притекнуваат кон чудотворната икона Твоја,

и добивајќи од неа на своето незнаење вразумување

и на ослепените очи прогледување,

од дното на душата благодарно Ти воскликна:

Радувај се, со привремено укорување ги умудруваш неразумните!

Радувај се, милостиво го примаш покајанието на грешните!

Радувај се, на прав пат заблудените ги упатуваш!

Радувај се, раните гревовни благоутробно5

ги лекуваш!

Радувај се, мрзеливите со голема љубов ги разобличуваш!

Радувај се, од телесните страдања на вечните маки огнено избавуваш!

Радувај се, бранувањето на страстите го стишуваш!

Радувај се, на оние што гинат рака на помош им подаваш!

Радувај се, надеж на безнадежните!

Радувај се, утехо на страдалните!

Радувај се, ризо на бедните!

Радувај се, пазителке на сираците!

Радувај се, себлага Брзопослушничке!

 

Кондак 5

Монасите од Дохијарската обител,

разбирајќи ги боговетените слова Твои, Божествена Брзопослушничке,

Ти подигнаа храм крај трпезаријата,

каде што пребива чудотворната икона Твоја, Пречиста Дево,

и сите верни ги утешува со знаците на Твојата милост,

затоа не лишувај нѐ и нас смирените,

кои прилежно Те воспеваме и

Му повикуваме на Бога, Творецот на чудеса:

Алилуја!

5 Црк. благоутр0бный – милосрдно, милостиво, сострадално.

14

Икос 5

Сите монаси од Света Гора, гледајќи потоци чуда

излеани од Твојата света икона „Брзопослушничка“,

притекнаа кон неа на поклонение.

Ти, пак, Мајко Божја, секому, според потребите,

дарови на милоста Твоја обилно си му дала од чудотворната икона Твоја,

охрабрувајќи нѐ благодарно да Ти повикуваме:

Радувај се, Мајко на штедроста и милосрдието!

Радувај се, одухотворен Престолу на Седржителот!

Радувај се, на Синот Божји плот позајмување!

Радувај се, сокровиште на бессемено вневестување!

Радувај се, на Бесплотниот воплотување!

Радувај се, на човекот со Бога соединување!

Радувај се, најкопнежно видение на преподобните!

Радувај се, Божествено радование на испосниците!

Радувај се, тивко веселие на пустиножителите!

Радувај се, крепка надеж на монасите!

Радувај се, демонските полкови ги победуваш!

Радувај се, непријателите на човековото спасение ги посрамуваш!

Радувај се, себлага Брзопослушничке!

Кондак 6

Гората Атонска ги раскажува Твоите чуда и милости,

Преблагословена Мајко на нашиот Господ,

и светло се украсува со многуте Твои чудотворни икони,

меѓу кои и од Тебе наречената Брзопослушничка,

која како полна месечина со чудесни незгасливи зраци сјае,

просветлувајќи ги душите наши со светлината на Божјата благодат

и охрабрувајќи нѐ сефално да Му повикуваме на Триединиот Бог,

Кој Тебе Те прослави:

Алилуја!

15

Икос 6

Богородице Марие, на Твојата пречиста икона блесна светлината на спасението

за сите заблудени во темнината на гревовите и страстите,

и Брзопослушничка си ја нарекла за оние

што од сѐ срце се молат пред неа со вера и благоговение,

Својата брза помош дарувајќи им ја на оние што Ти повикуваат:

Радувај се, молњо, душите што ги просветлуваш!

Радувај се, грому, соблазнителите што ги ужаснуваш!

Радувај се, на обременетите од разбрануваното житејско море

спокојно прибежиште!

Радувај се, на носените од брановите на страстите тивко пристаниште!

Радувај се, на младите во целомудрието учителке!

Радувај се, на девственоста покрову и пазителке!

Радувај се, скаменетите срца ги омекнуваш!

Радувај се, душевното студенило благодатно го стоплуваш!

Радувај се, на патот на спасението верните ги упатуваш!

Радувај се, од патиштата погибелни оние што Ти притекнуваат ги одвојуваш!

Радувај се, кај Твојот Син и Бог наша Застапничке!

Радувај се, секогаш Го умилостуваш да нѐ помилува нас, грешните!

Радувај се, себлага Брзопослушничке!

Кондак 7

 

Преблага Богородице, сакајќи на сите да им ја покажеш

големата љубов Твоја кон родот христијански,

за удел Твој земната Гора Атонска си ја избрала

и во неа монашките живеалишта си ги умножила,

за да можат носените од силните бури на овоземната суета

овде да најдат тивко и угодно пристаниште кон спасение,

и со Твоето содејство да се удостојат со наследството Небесно

заедно со сите светии да Ѝ пеат на Пресвета Троица:

Алилуја!

16

Икос 7

Владичице, нов знак на милосрдието Твое си јавила

во чудесното прославување на Твојата света икона „Брзопослушничка“,

не само на монасите на Гората Атонска,

но и на сите православни христијани,

меѓу кои благоговејно се чествува изобразувањето на оваа Твоја икона,

за сите да Ти повикуваат:

Радувај се, Мајко на нашиот Бог!

Радувај се, во рождеството и по рождеството Дево!

Радувај се, оти Те прославуваат сите родови!

Радувај се, оти Силниот Те сотвори Величие!

Радувај се, оти Господ погледна на смирението Твое!

Радувај се, оти Царот на царевите ја посака добрината Твоја!

Радувај се, ќерко благословена на Отецот Небесен!

Радувај се, безбрачна родителке на Синот Предвечен!

Радувај се, непорочно пристаниште на Светиот Дух!

Радувај се, Тајнице на Божествената благодат!

Радувај се, украсу на вишниот свет!

Радувај се, застапничке на земниот свет!

Радувај се, себлага Брзопослушничке!

Кондак 8

Туѓинци и дојденци сме на земјата

и, според зборовите апостолски, немаме престојувалиште,

 

но при кого да прибегнеме, Владичице,

во маките на странствувањето наше,

ако не при Тебе, Себлага Владичице?

Не отфрлај нѐ, Мајко Божја, не вели:

„Не ве познавам, поради вашите гревови!“,

но смилувај ни се нам, бедните и беспомошни,

и прими нѐ во вечната закрила, Покровителке наша,

за радосно во слава да Му воскликнеме на Христос, Небесниот Цар на славата:

Алилуја!

17

 

Икос 8

Владичице, за сите верни утешително е да гледаат во Твојата света икона,

на неа гледаме дека в раце Го држиш

Предвечниот Младенец Господ наш Исус Христос,

Нему боголепно Му се поклонуваме како на Творец и Бог наш,

и на Тебе, вистинската Богородица, со умиление Ти глаголаме:

Радувај се, Приснодево зарадувана со архангелското благовестие!

Радувај се, Невесто Неневестна!

Радувај се, Мајко на умната светлина,

сите души што ги просветлуваш!

Радувај се, одухотворен Престолу на Творецот на небото и на земјата!

Радувај се, кротка гулабице!

Радувај се, непорочна агнице!

Радувај се, чашо што радост црпеш!

Радувај се, неисцрпен саду на живата вода!

Радувај се, мироносице на Христовото благоухание!

Радувај се, преку Тебе злосмрдеата на нашите страсти се изгонува!

Радувај се, преку Тебе Го спознавме Синот Божји!

 

Радувај се, преку Тебе се научивме

да Му се поклонуваме на Триединиот Бог!

Радувај се, себлага Брзопослушничке!

Кондак 9

Сите родови прилежно Те величаат, благословена Марие Богородице,

од Исток до Запад се воспева името Твое,

монасите своја Покровителка Те нарекуваат,

особено подвижниците на од Тебе избраната Гора Атонска,

осенета со Твоето посебно благоволение,

во неа сотвори многу чудеса

и покажувајќи богата милост кон нејзините жители,

заради Тебе благодарно на Бога да Му повикаат:

Алилуја!

18

Икос 9

Лажномудрите говорници не умеат да ја разберат

Тајната на Твојата приснодевственост, Богородице,

ниту можат да ја објаснат силата чудотворна од

Твоите икони што се излева за исцеление на немоќните

и за секаква душевна и телесна полза.

Ние, пак, православно и без сомнение како Приснодева исповедајќи Те,

верно се поклонуваме пред Твојата света икона, и вака Ти повикуваме:

Радувај се, за неверните гласу сомнежен!

Радувај се, за верните преславна пофалбо!

Радувај се, од чиста утроба Христа нетлено Го роди!

Радувај се, во Рождеството Твое

клучот на девственоста остана неповреден!

Радувај се, преблагословена Мајко и Дево!

Радувај се, препрославена Богородице!

 

Радувај се, на девиците величание!

Радувај се, на мајките непрестајно радование!

Радувај се, единствена непорочна и блага меѓу жените!

Радувај се, Ти Го роди ветениот Сокрушител на главата змиина!

Радувај се, паднатите прародители од древната осуда ги избави!

Радувај се, со Рождеството Твое заклучениот Рај за луѓето го отвори!

Радувај се, себлага Брзопослушничке!

Кондак 10

Богородице, устројувајќи го спасението на Христоимените луѓе,

си благоволила Твојот земен удел, Гората Атонска,

за монашко пребивалиште да ја одредиш,

и во видение на првиот пустиножител атонски, преподобниот Петар,

си му рекла дека оваа Гора секогаш ќе биде на монасите живеалиште,

утешувајќи го со добри ветувања,

дека ќе им бидеш Помошничка и Покровителка

на сите што богоугодно се подвизуваат на неа,

давајќи им ги потребните дарови и од сите беди спасувајќи ги,

за непречено да Му пеат на Бога:

Алилуја!

19

Икос 10

 

Дево, цврста карпа на застапништво си

за монасите и за сите подвижници во девственост и чистота.

Затоа, Твојот земен удел, Гората Атонска,

за жените си ја направила непристапна,

за во неа без соблазни гревовни монасите да пребиваат,

полагајќи на Тебе, единствената по Бога, надеж за спасение

и вака повикувајќи Ти:

Радувај се, неовенлив цвету на девственоста!

Радувај се, полски крину на чистотата!

Радувај се, светлоносна небесна сенице

што ги осенуваш ревнителите на чистотата!

Радувај се, свитоку на Божјата премудрост

што ги умудруваш пазителите на целомудрието!

Радувај се, на монасите доброподвижници Застапничке за спасение!

Радувај се, на Гората Атонска Покров и Бедем на пустиножителите!

Радувај се, радост благодатна излеваш во срцата на богољубивите!

Радувај се, утеха духовна им подаваш на душите на нажалените!

Радувај се, воспитателке на младите, девствениците и сираците без мајка!

Радувај се, со љубовта на бесмртниот Женик

девствените хорови ги насладуваш!

Радувај се, во тешките борби при нападите

на плотските страсти крепка помошничке!

Радувај се, на монашките обители неуморна чуварке!

 

Радувај се, себлага Брзопослушничке!

Кондак 11

Пречиста, не презирај го нашето смирено пеење,

од полнотата на љубовта и усрдноста што Ти го принесуваме,

и не одвраќај се од нас, осквернетите од многу гревови,

но помогни ни, Себлага Владичице,

со покајание да се очистиме од гревовната нечистотија

и да преуспееме во чистиот и богоугоден живот,

имајќи Те во сѐ за подвигоположничка и помошничка,

за да можеме достојно и праведно да повикуваме кон Господа:

Алилуја!

20

Икос 11

Твојата света икона, Богородице Дево,

со светлоносни зраци чудесни незгасливо сјае

и сиот свет благодатно го озарува,

изгонувајќи секакво непријателско дејство

со Божјата сила што од неа исходи;

затоа, ние, грешните, се радуваме,

имајќи го таквиот залог на Твоето благоволение кон нас,

и на Тебе, Брзопослушничке на молитвите наши,

благодарно Ти повикуваме:

Радувај се, Денице на незалезното сонце!

Радувај се, Зоро на невечерниот ден!

Радувај се, утрото на спасението го осветли!

Радувај се, бесмртниот Женик на човечките души Го роди!

Радувај се, богоугодно нашите желби ги исполнуваш!

Радувај се, во маките и неволјите милостиво веднаш ни притекнуваш!

Радувај се, Рају духовен, преисполнет со секоја духовна утеха!

Радувај се, од полнотата Твоја и нам капки на утеха ни точиш!

Радувај се, омарнината на нашите страсти ја разладуваш!

Радувај се, на трагателите по благодатно бестрастие усрдно тоа им го даруваш!

Радувај се, сите што живеат во целомудрена чистота силно ги љубиш!

Радувај се, во сон и виденија избраниците Божји ги посетуваш!

Радувај се, себлага Брзопослушничке!

 

Кондак 12

Благодатта Божја, присутна во светата икона Твоја,

Брзопослушничка од Тебе наречена, Богомајко Владичице,

сите нажалени и обременети ги привлекува,

заминувајќи услишани од овој извор на Твојата милост и штедрост,

изобилно добивајќи од Твојата чудотворна икона, Себлага:

во маките – утеха, во искушенијата – заштита, во болеста – исцеление,

благодарно повикувајќи Му на Бога, Благодарителот:

Алилуја!

 

21

Икос 12

Владичице, воспевајќи ги чудесата Твои,

и великата милост Твоја кон родот христијански,

иако знаеме дека сме немоќни достојно да Те прославиме, Тебе,

почесна од херувимите и неспоредливо пославна од серафимите,

сепак, надевајќи се на Твоето ненадминливо милосрдие, Себлага,

смиреномудрено Ти принесуваме песни, пеејќи:

Радувај се, на благочестивите подвижници тивко пристаниште!

Радувај се, на безмолвниците слатка собеседнице!

Радувај се, на пустиножителите благодатна утехо!

Радувај се, на скриените Божји слуги во светот тајно вразумување!

Радувај се, на покајаните грешници со Бога измирение!

Радувај се, на Гората Атонска врховна Игуменијо!

Радувај се, пустинољубивиот Петар со Твојата посета овде го озари!

Радувај се, богомудриот Атанасиј со Твоето јавување овде го облагодати!

Радувај се, многумина Атонски преподобни со слава небесна ги прослави!

Радувај се, особена љубов кон жителите на оваа Гора пројави!

Радувај се, на нашите тела бесребрена Исцелителке!

Радувај се, на нашите души кон царството вишно Патеводителке!

Радувај се, себлага Брзопослушничке!

Кондак 13

О, Севоспеана Мајко, Брзопослушничка наречена

по Твојата света икона, Богородице Марие!

Прими го милостиво ова наше мало моление,

што усрдно Ти го принесуваме со вера и љубов,

и умилостиви Ја секогаш почитуваната Троица

да нѐ избави од огнената геена,

длабоката темнина и вечното измачување:

та со застапништвото Твое да го наследиме Царството Небесно,

и да се удостоиме со светиите да Му пееме на Бога:

Алилуја!

Овој кондак се чита трипати, а потоа Икос 1, п

Издава :

(Манастир „Свети Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици“ – Струмица  2017)