МОЛИТВИ НА СВЕТИ МАКАРИЈ ВЕЛИКИ

Боже вечен, и Цару на секое создание, Ти Кој ме удостои сe` до овој час да бидам жив, прости ми ги гревовите што ги сторив денес со дело, со збор или со помисла; и очисти ја, Господи, смирената душа мојаод секаква скверност плотска и духовна и дај ми, Господи,сонот во оваа ноќ во мир да ми мине, та станувајќи од скромната постела
да му благоугодам на Пресветото Твое Име во сите денови на животот мој и да ги победам телесните и бестелесните непријатели коишто со мене војуваат.

Избави ме, Господи, од суетните помисли што ме сквернат и од желбите лукави; зашто Твое е Царството и силата и славата, на Отецот и Синот и Светиот Дух, и сега и секогаш и во сите векови.

Амин.

 

Господи, Боже наш, сe` што згрешив во овој ден со збор, со дело или со мисла, прости ми како човекољубив.

Подари ми сон мирен и безметежен; испрати го Твојот Ангел Пазител, кој ќе ме штити и ќе ме засолнува од секое зло.

Зашто Ти Си заштитник на душите и на телата наши, и Тебе слава Ти вознесуваме, на Отецот и Синот и Светиот Дух, и сега и секогаш и во сите векови. Амин.

 

Господи, Боже наш, во Кого веруваме, и Чие Име над секое име го призиваме, дај ни нам, што заминуваме на спиење, одмор на душата и на телото, и зачувај нe од секакво мечтаење и мрачни сласти.

Запри ја навалата на страстите и згасни ги распалените желби телесни.

Дај ни целомудрено да поживееме во делата и во зборовите, та водејќи добродетелен живот, да не отпаднеме од Твоите ветени добра, зашто Си благословен навек.

Aмин.