По 11-та катизма,

Трисвето. Потоа тропарите, глас 7-ми:

Душо моја, имајќи го лекот на покајанието, пристапи co солзи, извикувајќи co воздишка:

Човекољубив лекару на душите и телата, ослободи ме од мноштвото гревови; присоедини ме co блудницата и разбојникот и цариникот; и дај ми, Боже, прошка на моите беззаконија, и спаси ме.

Слава:

Немам ревност како покајнието на цариникот и немам солзи како блудницата; зашто поради моето слепило, не го разбирам таквото покајание, но преку Твоето благоутробие спаси ме, Христе Боже, како Човекољубец.

И сега: Богородице Дево неосквернета, co ангелите моли Го твојот Син да ни дарува пред крајот прошка на гревовите и голема милост.

Господи помилуј, 40 пати и молитвата:

Човекољубив Владико, запали ја во нашите срца нетлената светлина на Твоето богопознание, и отвори ги очите на нашиот ум за разбирање на Твоите евангелски пораки;

всади во нас и страв од Твоите блажени заповеди, та откако ќе ги згазиме сите телесни похоти, да поминеме духовен живот, размислувајки и правејќи се’ што е угодно пред Тебе.

Зашто Ти се просветлување на нашите души и тела, Христе Боже, и Тебе слава Ти вознесуваме, co беспочетниот Твој Отец, и co сесветиот, благ и животворен Твој Дух, сега и секогаш и во вечни векови.

Амин.

Пренесено од книгата “Псалтир”