ВЕЛИКОПОСТНА МОЛИТВА на Свети Ефрем Сирин

Господи и Владико на мојот живот, не давај ми дух на мрзливост, униние, властољубие и празнословие.

Дарувај ми мене, твојот слуга, дух на целомудрие, смиреноумие, трпение и љубов.

Да, Господи и Цару, дарувај ми да ги видам моите согрешенија и да не го осудувам братот мој,  зошто благословен си во вековите на вековите.

Амин.

Оваа  кратка молитва – Молитвата на свети Ефрем Сириски се чита секојдневно за време на Чесниот пост на крајот од секоја служба (освен во сабота и недела), а верниците тогаш прават метанија и се молат „Боже, очисти ме мене, грешниот“!