МОЛИТВА ЗА БЛАГОСЛОВ НА НЕПРИЈАТЕЛИТЕ на Св. Николај Охридски и Жички

Благослови ги моите непријатели, Господи. И јас ги благословувам и не ги колнам.

Непријателите повеќе ме истуркаа во Твојата прегратка, отколку пријателите.

Пријателите ме врзуваа за земјата, непријателите ме одврзуваа од земјата, и ги рушеа сите мои надежи во земјата.

Тие ме правеа странец во земските царства, и непотребен жител на земјата.

Како што гонетото животно наоѓа посигурно засолниште, отколку негонетото, така сум и јас, гонет од непријателите, најдов посигурно засолниште, скривајќи се под Твојот шатор, каде што ни пријателите, ни непријателите не можат да ја погубат мојата душа.

Благослови ги моите непријатели, Господи. И јас ги благословувам, и не ги колнам.

Тие наместо мене ги исповедаа моите гревови пред светот.

Тие ме камшикуваа, кога јас се сожалував да се камшикувам себеси.

Тие ме мачеа тогаш, кога јас бегав од маките.

Тие ме навредуваа тогаш, кога јас си ласкав самиот на себеси.

Тие ме плукаа тогаш, кога јас се гордеев со себе.

Благослови ги моите непријатели, Господи. И јас ги благословувам, и не ги колнам.

Кога се правев мудар, тие ме нарекуваа луд.

Кога се правев силен, тие ми се смееја како на џуџе.

Кога сакав да бидам водач на луѓе, тие ме туркаа назад.

Кога брзав да се збогатам, тие ме удираа со железна рака.

Кога мислев мирно да спијам, тие ме будеа од сон.

Кога ѕидав куќа за долг и спокоен живот, тие ја рушеа и ме изгонуваа надвор.

Навистина, непријателите ме одврзаа од светот и ги продолжија моите раце до Твојот скут.

Благослови ги моите непријатели, Господи. И јас ги благословувам, и не ги колнам!

Благослови ги и умножи ги; умножи ги и уште повеќе огорчи ги против мене –

та да биде моето бегство кон Тебе неповратно;

надежта во луѓето да се искине како пајажина;

да се зацари смирението целосно во мојата душа;

да стане срцето гроб на моите два злобни близнака: гордоста и гневот;

за сето мое богатство да го соберам на небото!

Ах, барем еднаш да се ослободам од себеизмамата, која и ме заплеткала во страшната мрежа на лажливиот живот.

Непријателите ме научија да знам, – она што ретко кој го знае – дека човекот нема непријатели во светот надвор од себе.

Непријателите ги мрази само оној, кој не знае, дека непријателите не се непријатели, туку сурови пријатели.

Навистина тешко ми е да речам, кој ми направил повеќе добро а кој повеќе зло во овој свет: пријателите или непријателите.

Затоа благослови ги, Господи, и пријателите и непријателите мои!

Робот ги колне непријателите, зашто не знае. А синот ги благословува, зашто знае.

Зашто синот знае, дека непријателите не можат да му го допрат животот.

Затоа слободно чекори помеѓу нив и Му се моли на Бога за нив.

Благослови ги моите непријатели, Господи. И јас ги благословувам, и не ги колнам!

 

Св. Николај Охридски и Жички