СТАРЕЦ САМПСОН (молитва после примањето на Светата Причест).

Дарувај ми слух, да Те слушам,

дарувај ме да Те вкусам,

дарувај ми нозе за да Ти пријдам.

Дарувај ми срце, да Ти се плашам,

дарувај ми срце да Те сакам.

 

Одземи се мое од мене и дај ми да ја творам волјата Твоја.

Одземи се старо и дарувај ми ново, уништи го моето камено срце и подари ми срце пламено

што Тебе Те љуби,

Тебе Те моли,

Тебе Ти плаче,

Тебе Ти се кае,

Тебе Ти воздивнува,

Тебе Ти се плаши, во Тебе живее, не во себе, не во гревот.

Дарувај ми срце кротко, смирено, целомудрено, чисто трпеливо, кое од гревовите се плаши, кое гревот го мрази.

 

Биди му на душата моја храна и пијалок.

Биди Источник на жедната душа моја.

Биди радост во тагата моја.

Биди избавување, од страстите мои.

Биди премудрост на безумието мое.

Биди смирение на гордоста моја.

Биди осветување на нечистотијата моја.

Биди окрепување на слабостите мои.

Биди сила на немоќта моја.

Верувам, помогни му на моето неверие!