МОЛИТВА ЗА НЕПРИЈАТЕЛИТЕ

Господи, дај им милост на сите што ме навредуваат, хулат, мразат или ми прават нешто друго.

Бидејќи Ти, Господи, знаеш дека и нив лукавнот ѓавол ги насочува кон злоба и распуштеност, како што и мене секој ден ми прави, па така го огорчувам Твоето божествено име.

Те молам, Оче Седржителу, Боже и Господе на милоста, посети ги во милост сите кои се co зло настроени кон мене и направи ги светилници и големи светители.

Направи ги добри, Господи мој, скроти ги, смири ги, Владико мој, просветли ги и на вечната Твоја слава удостој ги, како благ и човекољубив!