Дома Пост ГРИЗ ТОРТА

ГРИЗ ТОРТА

154
0

ГРИЗ – ТОРТА

9

1,3 л. вода

15 супени лажици шеќер

6 супени лажици соино млеко во прав

250 гр. пченичен гриз

може и 50 гр. кокос, по желба

1 л. вода

3 пудинзи од чоколадо

100 гр. чоколадо за готвење

12 супрни лажици шеќер

6 супени лажици соини млеко во прав

1,3 л. вода треба да зоврие со 15 лажици шеќер, се додаваат 6 лажици соино млеко во прав и постепено се додава 250 гр. гриз и се меша на тивок оган околу 5 минути. Додека е уште жешко се става во тавче средна големина.

Во 800 мл. вода се става 6 лажици соино млеко во прав. Додека зоврива водата, на страна се разматуваат 3 пудинзи со 12 лажици шеќер во 200 гр. ладна вода, што потоа се додаваат во зовриената вода. Заедно се вари 2-3 минути. Додека е уште жешко се додава 100 гр. посно чоколадо за готвење.

Додека е пудингот уште жежок се става врз уште топол гриз.
Може одозгора да се поспе со кокос или цимет.

Кога ќе се излади, се става во фрижидер. Потоа се сече на коцки и се сервира.