100 гр. шеќер + 1 чаша вода

1 лажица сода бикарбона

2 лажици мед

250 гр. шеќер

500 гр. брашно (300 гр. брашно + 100 гр. кокос + 100 гр. гриз)

Од шеќерот и водата се вари шербет, се додава сода бикарбона, мед, шеќер и брашно. Сето ова добро се меша, се сипува во подмачкан плех или плех посипан со брашно и се пече. Изладената торта се премачкува со глазура од шеќер, карамел или какао прелив.

Пред печењето, во тестото може да се стават смокви, урми, суво грозје, суви сливи.

Претходна статијаПОКАЈНИЧКИ  АКАТИСТ НА ЖЕНИТЕ КОИШТО ГО ПОГУБИЛЕ ПЛОДОТ НА УТРОБАТА СВОЈА
Следна статијаГРИЗ ТОРТА