МОЛИТВА НА СВЕТИОТ И СЛАВЕН ПРОРОК БОЖЈИ ИЛИЈА

Моли Го за нас човекољубивиот Бог да ни дарува дух на покајание и простување на нашите гревови и со Својата силна благодат да ни помогне да го оставиме патот на безбожноста и да напредуваме во секое добро дело.

Да нé зајакне во борбата со нашите страсти и похоти и да всади во нашите срца дух на смиреност и кротост,

дух на братољубие и незлобие,

дух на трпеливост и мудрост,

дух на ревност за славата Божја и спасение на ближните.

Уништи ги со твоите молитви, пророку, лошите обичаи на луѓето, а особено погубниот и штетен дух на овој век, кој го зарази христијанскиот род со непочитување на боженствената православна вера, уставот на светата Црква и Господовите заповеди,
непочитување на родителите и повисоките власти, што ги фрла луѓето во бездната на безбожност, разврат и погубување.

Отстрани го од нас, прекрасен пророку, со твојата заштита праведниот Божји гнев и избави ги сите наши градови и села од суша и глад, од страшни бури и земјотреси,

од смртоносни рани и болести,

од непријателски напади и меѓусебни борби.

Измоли, пророку Божји, од Господа

за нашите пастири ревност кон Бога,

срдечна грижа за спасување на паствата,

мудрост во учењето и управувањето,

побожност и сила во искушенијата;

за судиите измоли

искреност и некористољубие,

правда и сожалување кон навредените;

за сите кои управуваат

– грижа за потчинетите, милост и праведност,

а за потчинетите – покорност и послушност кон властите и усрдно

исполнување на своите обврски,

па така сите да поживееме во овој век во мир и побожност, па да се удостоиме со учество во вековните блага во Царството на нашиот Господ и Спасител Исус Христос, на Кого му припаѓа чест и поклонување, со беспочетниот Негов Отец и Пресветиот Дух во вековите на вековите.

Амин.