ХРИСТОС ВОСКРЕСНА!

„Те молам, пази го телото свое и знај дека ќе воскреснеш од мртвите, за да се претставиш на суд со своето тело.

 

Кој го воскреснува пченичното зрно, кое секоја година за нас се сее и умира?

Тешко ли ќе биде за Него да нè воскресне и нас, заради кои умре и воскресна?

Гледаш, дека дрвјата сега стојат толку месеци без лисја, цвет и плод, меѓутоа, по завршувањето на зимата сите, некако, откако ќе воскреснат од мртвите, оживуваат – не е ли дотолку подобро да оживееме ние?

По Божјата волја, жезалот на Мојсеја се претворил во змија, спротивна на неговата природна суштина – зар човекот подметнат на смрт не може да биде востановен за живот?“

Св. Кирил Александриски