ЧУВАЈ СЕ ОД ДРСКОСТА КАКО ОД СМРТ   (преподобен Исак Сирин)

Во односот кон ближните, раководи се со следнава поука на преподобниот Исак Сирин:

„Подобро да те сметаат за НЕЗНАЈКО,

зарди неспособноста на твојот ум за спорење,

отколку за МУДАР

заради твојата бесрамност и дрскост“.

„ОСИРОМАШИ ЗАРАДИ СМИРЕНИЕ – НЕ БИДИ БОГАТ ЗАРАДИ ДРСКОСТА“.

„Со силата на своите добродетели, а не со пречење, разобличи ги оние што ти противречат.

Со твојата кроткост и со тивки зборови, замолчи ја и принуди ја да престане бесрамноста на непокорните.

Разобличи ги невоздржаните со благородството на својот живот.

И оние чии сетила се распуштени – со срамежливоста на твоите очи“ – учи и Божественото слово и божественото молчење.

– Свети Игнатиј Брјанчанинов)