„Отец, еден монах го молел авва Пахомиј да му даде подвиг на мачеништво.

Пахомиј му одговорил:

„ Храбро поминувај низ подвизите на монаштвото и на небото ќе бидеш заедно со мачениците.“

– Монаштвото е мачеништво, монахот е маченик, само без крв.

– И уште е кажано:

„ Наместо мачеништво со крв, се појавило мачеништво со совест?“

– Прв пат го слушам тој израз. Тоа е многу точно.

Значи, мачеништвото не на волјата, туку мачеништвото на совеста раѓа мачеништво на волјата.

Разобличи ја совеста, која настанува кога се оддалечуваш и ги нарушуваш заветите.

Тоа е бескрајна самопринуда.

Тоа е бескрвно мачеништво.

Од тоа и се плашиме:

Бескрајно себеси да се принудуваме и доброволно од се` да се одрекуваме.

Оној, што не се одрекол од страстите, душевните страсти, нема право пред себеси ниту да помисли:

„Помилуј не`“, туку само – „Помилуј ме грешниот“!

– А како тој може да знае дела го осенила благодатта?

– Тоа е посебно просветлување на срцето.

Тој како да добива разрешување или потреба да ги замени зборовите
„помилуј ме грешниот“, со зборовите „помилуј не` “.

– Што значи: „Не се искупил“?

– „Не се искупил“, т.е. свесен е за тоа дека нема право да се моли за било кој, туку само за себе, се` додека не престане да робува на телото и додека не се избави од своите омилени гревови.

И додека не го добие тоа разрешување, внатрешно, за кое тука се зборува. Треба да се добие внатрешно разрешување.

Се` додека во него се страстите, тој се чувствува нечист пред Бога. “

Извадок од „Старец Сампсон“