МОЛИТВА КОН ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

О, Пресвета Богородице, Дево Владичице,

поовозвишена од ангелите и архангелите,

и најчествувана од сета твар,

восхит велик на ангелите,

возвишена проповед на пророците,

преславна похвало на апостолите,

прекрасен украсу на светителите,

крепка тврдино на мачениците,

спасително водство на иноците,

неотклоно воздржание на испосниците,

славо и чистото на девствениците,

тивка радост на мајките,

мудрост и поука на младенците,

заштитничке на вдовиците и сираците,

на голите риза, на болните оздравување,

на пленетите избавување,

тишино на оние кои по море пловат,

мирно пристаниште на оние кои бура ги носи,

водителке сигурна на заблудените,

лесен премину на патниците,

блажен спокоју на трудбениците,

на измачените брза застапничке,

надеж на безнадежните,

и помош на оние кои помош бараат:

на сиромасите богатство непропадливо,

на нажалените утехо непрестана,

на намразените љубовно смирение,

на грешниците спасение и кон Бога обраќање,

на сите проверена цврста заштито,

непобедлива помош и застапништво.

 

Низ Тебе, Владичице,

Невидливиот нам видлив ни постана,

затоа молитва Ти пренесуваме, Госпоѓо,

ние грешните слуги Твои.

О, Премилостива и Пречудесна Царице на духовната светлина,

Која Го роди нашиот Цар Христа, Животодавецот на сѐ,

Прославуваниот од небесните, и фалениот од земните:

ангелски уму, светлозарна звездо,

Пресвета меѓу светиите, Царице на цариците,

Владичице на сета твар, Боголепна девице,

нескверна невесто, на Светиот Дух палато,

огнен престолу на невидливиот Цар, небесен кивоту,

Носителке на Словото Божје, огнообразна кочијо,

одмориште на живиот Бог, неизглаголива Составителка на плотта Христова,

гнездо на Орелот небесен, грлице благогласна, гулабице кротка, тивка и незлоблива,

Мајко чедољубива, бездно на милоста Која го разгони дождот на гневот Божји,

безмерна длабочино, неизглаголива тајно, несфатливо чудо,

благомирисно кадило, чесна багрјанице, боготкаена порфиро,

душевен рају кој ја изнедри животоносната градина,

цвету прекрасен кој нѝ Го расцвета небесното веселие,

грозду на нашето спасение, путиру на Царот Небесен

во Кого од Светиот Дух се раствори виното на неисцрпна благодат,

Застапничке на законот, почеток на вистинска вера Христова,

непоколеблив столбу, пропаст на еретиците,

мечу на јароста Божја против богоборците,

страв за демоните, во војните победо,

на сите христијани вистинско зачувување, и на целиот свет сигурно спасение.

 

О, семилостива Госпоѓо, Дево Владичице Богородице,

услиши нѐ нас кои Ти се молиме,

и покажи ја милоста Твоја на луѓето Твои:

моли Го Синот Твој да нѐ избави од секое зло,

и да ја сочува нашата обител, и секоја обител,

градот и ѕидините на верните,

и луѓето кои благочестиво прибегнуваат и го призиваат светото име Твое,

од секоја напаст, помор, глад, земјотрес, потоп, оган, меч,

налет на иноплеменици, и меѓусебни војни,

од секоја болест и секоја неволја,

– за да од никаква рана, ни закана и ни помор,

ни секаков праведен гнев Божји не бидат поразени слугите Твои:

туку сочувај нѐ по милоста Своја, Госпоѓо, нас кои Ти се молиме,

и полезно благорастворение на воздухот кон време на плоден принос дарувај нѝ:

олесни, прости и помилуј нѐ,

Премилостива Владичице, Богородице Севоспеана,

нас кои сме во секоја беда и мака.

Спомни Си за слугите Твои,

и не презирај ги солзите и воздишките наши,

и обнови нѐ по добрината на Твојата милост,

за да со благодарност се утешуваме, наоѓајќи Те за помошничка.

Смилувај се, Госпоѓо Пречиста, на немоќта на луѓето Твои, Надеж наша:

расеаните собери ги, заблудените – на прав пат води ги,

отпаднатите од верата отечка – пак врати ги,

староста поткрепи ја, младоста научи ја, младенците воспитај ги,

и прослави ги оние кои Те слават,

и Црквата на Синот Твој сочувај ја и сохрани ја во долгоденствие.

О, милостива и премилостива Царице на небесата и земјата, Богородице Приснодево,

со застапништвото Твое помилувај го чесното воинство,

и сите православни христијани, запазувајќи ги под покровот на милоста Твоја:

заштити ги со Твојата чесна риза и моли Го, Христа нашиот Бог,

Кој бессемено од Тебе се воплоти,

да нѐ препојаса одозгора со силата против нашите видливи и невидливи непријатели,

против иноплемениците и едноплемениците,

кои војуваат против нас и против нашата Православна вера.

Спаси и помилувај ги, Госпоѓо,

причесниците на светиот синод на нашата Православна Црква,

свештениците и ѓаконите, и сиот православен народ,

погледни кон нас со погледот на милостивото Твое застапништво,

подигни нѐ од гревовниот понор,

и просвети нѝ ги очите срдечни, за да го видиме спасението:

моли Го Синот Твој милостив да биде кон нас, тука и на страшниот Суд:

слугите Твои кои се претставија во благочестие од овој живот,

во вечниот живот со ангелите и архангелите, и со сите светии причисли ги, за да застанат оддесно на Синот Твој и Бог:

и по молитвата Твоја сотвори да живеат со Христа,

и да се насладуваат со ангелската радост во небесните селенија.

Зашто Ти Си, Госпоѓо, слава на небесните и надеж на земните.

Ти Си надеж наша, и застапница на сите кои при Тебе притекнуваат,

и кои ја просат светата помош Твоја,

Ти Си наша топла молителка кон Синот Твој и Бог наш:

Твојата мајчинска молитва има голема моќ во молењето на Владиката:

со Твоето предстателство пред престолот на благодатта да се осмелиме

да пристапиме кон пресветите и живототворни Негови Тајни, иако сме недостојни.

Затоа гледајќи го на иконата сечесниот образ Твој и раката Твоја, која Го држи Седржителот,

се радуваме ние грешните, и со умиление припаѓајќи,

со љубов ја целиваме, очекувајќи, Госпоѓо,

со светите Твои богопријатни молитви да го достигнеме бесконечниот небесен живот и непостидно да застанеме на Судниот Ден

оддесно на Синот Твој и нашиот Бог,

славејќи Го Него заедно со безначалниот Отец,

и пресветиот, благиот, живототворниот и единосушниот Дух,

во вечни векови.

Амин!

Извор: ДОМОСТРОЈ, СВ: НАУМ ОХРИДСКИ, ’95 бр.9/10

Подготви : С. Трајчевска