МОЛИТВА КОН ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС

Господи Исусе Христе, Боже наш, Кој си пат, вистина и живот, Ти си благоволил заедно co твојот божемен татко Јосиф и co Твојата Пречиста Мајка Дева Марија да патуваш во Египет, и да ги придружуваш во Емаус Твоите апостоли Лука и Клеопа.

Сега смирено Те молам, Владико Пресвети, преку Твојата благодат биди и co нас, Твоите раби, кои тргнуваме на пат.

И како што некогаш си му испратил Ангел пазител на твојот раб Товиј, така и сега испрати ни го и нам за да не’ сочува од секаква опасност и беда, од видливи и невидливи непријатели, да не’ упатува да ги исполнуваме Твоите заповеди, да можеме мирно да стигнеме до местото на кое што сме се упатиле.

Помогни ни Господи, да ги оствариме сите наши добри намери за угодување на Тебе, во слава на Твоето пресвето име, и мирно и безбедно да се вратиме назад.

Зашто Ти милуваш и спасуваш, Господи, и Тебе слава ти вознесуваме, co беспочетниот Твој Отец, и пресветиот, благ и животворен Твој Дух, сега и секогаш и во вечни векови.

Амин.