Потребни состојки:
Крап
1 кг. кромид
3 моркови
1 китка магдонос
2 дл. вино 2 дл. салца или 2 домати
1 главица лук
Масло
Зачин од зеленчук (Вегета, Зачинал…)
Сол
Црн бибер
3 ловорови листа
Начин на подготовка:
Крапот најпрвин внимателно се чисти од крлушките, па се расекува на стомакот, му се вади внатрешноста и темелно се мие. Потоа се посолува со крупна сол и се остава да одстои 4 до 5 часа. Настрана се сецкаат на парчиња кромидот, морковот и лукот, им се додава убаво измиениот и ситно исечкан магдонос, се додава малку сол, зачин од зеленчук, ловоров лист и црн пипер. Тавата се премачкува со масло и во неа се става половина од смесата, со истата смеса се полни крапот и се реди во тавата, а отстрана му се додава останатата смеса. Најпосле крапот се полева со виното, салцата, останатото масло и малку вода и се става да се пече на 200°C околу 1 час.
Бигорски манастир