2020  Лето Господово

 ви се обративме за заедничко дело

за  подршка и помош за реализација на крајната цел – да блесне уште еден храм во слава на Бога, црквата Свети Никола како заеднички наш подвиг.

 

Еве како беше 2020 г. …и
И од  оваа тажна слика, фала на Бога  на вас,

стигнавме до ова 🙂


 

2022 – 

Со помош на Бога и ваша помош, мили браќа и сестри  во Христа и во слава на Свети Никола, беше извршено осветувањето на темелите за храмот на Свети Никола.

Неризмерна радост и благодарност на Бога.

И пак, чесно да споделиме со вас – до каде сме и каде застанавме, знаејќи дека секое дело во име на Бога е тешко и со труд.

Па така :

На ден 06. 06. 2022 година, Митрополитот Агатангел, изврши осветување на камен темелник за возобновување на руинираната црква во селото Ветерско, посветена на свети Никола.


Без заедничка љубов и помош со сите вас, верни,  не сме во можност да продолжиме со работа, а еве, деновиве, до каде сме:

И сега во август, нашиот заеднички труд, расне на дело, се подига…

август 2022 г.

Молитвено ве замолуваме и ве повикуваме, секој спрема силите и во слава на Бога и Свети Никола да помогнеме, да засветли  делото наше,

сите заедно, да продолжиме,   до крај, да го  возобновиме овој свет храм, посветен на Свети Никола Чудотворец.

Нека биде за радост и сведоштво на идните поколенија, а во слава на Господ.
А,  вам, дарителите, Господ да ви придодаде, како што Тој знае!

Тука може да  помогнете:
Девизна:

Еве, ви го испраќаме текстот од првото наше обраќање до вас, пред  една и пред две години за да имате увид во се’:

 


……………..Пред една година – 2021 ви пишавме:

+++

Измина една година од апелот и иницијативата

за возобновувањето на уште еден свет храм, посветен на Свети Никола Чудотворец.

Да бидете во тек, да ве информираме чесно дека во текот на оваа измината година се собраа:

67600  денари, а на девизната сметка 437 евра,

Фала  на верните браќа и сестри. Свети НИкола да се моли на Бога за нив!

Најнова вест и радост ни е,  деновиве, што големиот, а млад човек и верник, брат  Дарко МИхлијанов  се понуди да помогне преку својата градежна фирма.
https://m.facebook.com/darko.mahlijanov

Благодарност на сестра Марија Рунтева – архитект  која на почетокот  безусловно се понуди за  помош, заради почит кон Свети Никола и Бога.

 

 

.……….

Еве, да ве потсетиме на апелот кој лани го објавивме, во скромно очекување дека и понатаму скромно ќе ни помагате во ова дело.

…………………………………………………………

2.август 2020г.

Драги наши браќа и сестри – православни христијани и верници и сите останати луѓе!

Во името на иницијативниот одбор, а со благослов на Митрополит Повардарски Агатангел, ви го упатуваме овој апел и молитвена молба за помош, за да го исполниме сонот на мнозина од нас, безусловно и љубовно да послужиме на Бога, па сите заедно да земеме учество во возобновувањето на уште еден свет храм, посветен на Свети Никола Чудотворец.

Нека биде за радост и сведоштво на идните поколенија.

Урнатините од црквичката се наоѓаат во село Ветерско, на подножјето на Градиштанската планина, на 16 километри од Велес. Се претпоставува дека црквата е разорена од турците и маџирите – бегалци, возонбовена во 20. век.

 

 

 

Тажна е глетката денес на ова свето место.

Успеавме со скромни сили ние, иницијативниот одбор, да изработиме идеен проект за нејзиното возобновување.

Благодарност до браќата кои безусловно помогнаа во тоа.

И тука застанавме. Толку ни се силите и можностите  🙁

 

Ни треба подршка и помош за уште многу фази до реализација на крајната цел – да блесне уште еден храм во слава на Бога, црквата Свети Никола како заеднички наш подвиг.

Да оживее духот православен, преку богослуженија во него, за да се спасуваме преку Светата причест и молитвата кон Светителот, за тој пак, Свети Никола, да се застапува и моли за сите нас кои ќе помогнеме, ама и за сите луѓе знајни и незнајни.

За оваа цел, ништо сами, ние неколкумина не можеме. Сета надеж ни е во вас, драги браќа и сестри, да помогнете спрема силите, а во слава на Бога и Свети Никола.

Со надеж во БОга, ви благодариме однапред. Нека го моли Бог Свети Никола за сите, за исцеление на душите и телата наши!

 

Вака би изгледало нашето заедничко дело !

Свети Никола на помош биди ни…

Број на жиро сметка…

 

Комерцијална банка АД Скопје
број на сметката  30000 7044714858
партија  44714866 Иван костовски