Благодатта се дава само на напатена душа

Светите Отци велат дека благодаттната сила не може да ја прими душата која не поминала низ многу страданија, тешкотии и неволји.

Поради што?

Бидејќи душата тогаш тоа ќе го злоупотреби, бидејќи не би знаела тоа да го цени, а во полната благодат нашата мисла е неверојатно силна затоа што во нас делува Боженствената сила.

Но, ако ние сме се оддалечиле со срцето и со чувствата од Господ, нашата мисла моше да биде страшна и смртоносна за ближните.

Ако сме поврзани со срцето, полни со вера, со Господ, благодатната сила дејствува (во нас).

Ако сеуште не сме се очистиле од злото и сеуште се навредуваме кога некој  ќе не навреди, тогаш Боженсвената сила во нас, слабее.

Мораме да се потрудиме да ја стекнеме особината на Христос Спасителот.“

С. Тадеј