УСПЕСИТЕ НА ДЕМОНИТЕ

Просветлен со очите на срцето светителот Нифонт можеше да ги ГЛЕДА и слуша демоните како одат за да ги искушуваат луѓето.

Им приоѓаа и им шепотеа секакви лукавства , потикнувајќи ги на разни гревови.

А луѓето зашеметени од световните грижи и суетата, не насетуваа дека тоа што размислуваат е демонско дејство. Така, помислите ги примаа како да се нивни – сопоствени.

И откако доволно долго ги потхрануваа во главата, паѓаа во најразлични гревови – некои во гнев, други во осудување, трети во злопамтење, четврти во кавга или во нешто друго.

Гледајќи го тоа , слугата божји Нифонт, ми зборуваше во тага:

„Ах итреци !

Се осилија несреќниците, па им заповедаат на луѓето! Ах смрдливи измамници!

Погледни само како сеат раздор меѓу луѓето.

А овие па, (луѓето) верувајќи дека сите мисли доаѓаат од нивниот СОПСТВЕН УМ, без расудување ги остваруваат во истиот момент…

Можат ли да се толку безумни? Зар без збор и непромислено работат се што им советуваат демоните?

Ете зошто, ништо не треба да правиме пред да ги испитаме своите помисли.

Свети Нифонт