Царевите и владетелите на народите, да ја знаат љубовта Божја, никогаш нема да војуваат.

Војната се праќа заради гревовите, а не заради љубовта.

Господ нè создаде од љубов и ни заповеда да живееме во љубов и да Го славиме Него.

Ако старешините ги чуваат заповедите Господови, а народот и потчинетите ги слушаат во смирение, тогаш на земјата ќе има голем мир и веселие.

Но,

Те молам, Милостив Господи, дај му на сиот народ од Адама до крајот на вековите, да Те познае Тебе, дека Ти Си благ и милостив.

Дај им на сите народи да се насладуваат од Твојот мир, и да ја гледаат Светлината на Твоето Лице.

Твојот тивок и кроток поглед ја привлекува душата.

Тој што во себеси го носи мирот на Светиот Дух, го излева мирот и на другите.

А оној што во себе го носи злиот дух, тој го излева злото и на другите.

Свети Силуан Атонски