Што е тоа акатист и која е неговата намена?

Особено познат е акатистот на Благовештение, кој се служи во четирите петоци од Великиот пост со мало Повечерие.

Инаку, зборот акатист доаѓа одгрчкиот глагол κάθισις, што значи седи, и άκάθισις, што значи не седи, односно молитва при која не се седи. Истиот се состои од дваесет и пет кратки црковнимолитви. Едни од нив завршуваат со зборот: Алилуја!, што значи:

Фалете Го Бога!,

а другите со: Радувај се, Невесто Неневестна!, а во нашиот случај, пак, со:

Радувај се, себлага Брзопослушничке!

Но, да се навратиме како бил создаден акатистот и зошто го служиме во  Православната Црква.

Во текот на 627 година, Источното Ромејско Царство било пред пропаст, поради нападот на Персиските и Аварските војски, па дури и главниот град Константинопол бил под опсада.

За да се избегнат големи жртви и страдања, Ромејците на непријателите им  предложиле да склучат мир.

Но, Персијците и Аварите, кои биле незнабошци, ги условиле со напуштање на верата
во Распнатиот.

„Ќе склучиме мир само доколку императорот и целиот народ заедно со него се откажете од вашата христијанска вера.“

Дури Аварскиот хан Бајан гордо извикал: „Не надевајте се на вашиот Христос Бог. Утре секако ќе го заземеме градот и ќе го сториме прав и пепел“.

Секому му станала јасна безизлезната состојба што ќе ги снајде градот и  граѓаните, па решиле да побараат помош од Единиот сесилен Бог.

Народот го замолил Патријархот Сергеј да отслужи молебен кон Бог и Пресвета Богородица.

Била направена литија и притоа биле извадени мошти од светителите, како и ризата и појасот на Пресвета Богородица од Влахернската црква. Поворката поминала низ градските улици, а Патријархот ги потопил краевите од ризата и појасот на Божјата Мајка во морските води.

И само што завршил молебниот опход по улиците, надошле црни облаци и настанала страшна бура, од морето се кревале огромни бранови, и еден по еден непријателските бродови биле проголтани од длабокото море, а непријателите биле погубени до последниот воин.

Со Божја помош, градот и народот биле спасени од непријателот.

Таа случка Ѝ Ја припишале на Пресвета Богородица, чија молитва била проследена со стоење – акатисно, во Божјите храмови, величајќи Ја како Војвотка.

(Струмичка Епархија)