Тропар, глас 4:

Да прибегнеме кон Богородица ние кои сме во мака

и да припаднеме пред Нејзината света икона, повикувајќи со вера од длабочината на душата:

„Побргу услиши го нашето моление, Дево,

оти Брзопослушничка си наречена.

 

Ние, Твоите слуги, за брза помошничка

Те имаме во неволјите“.

 

 

Кондак, глас 8:

Во разбрануваното житејско море,

паѓаме под силните бранови на страстите и искушенијата.

Затоа, подај ни рака во нашата немоќ, Владичице,

исто како на Петар – Синот Твој,

и поитај од неволјите да нѐ избавиш

за да Ти повикуваме:

„Радувај се, себлага Брзопослушничке!