Беседа во Неделата на Светите Мироносици Светите Мироносици! О чудесни жени! О какви венци Небесниот свет плете за Мироносиците – подобри и посвети отколку за нас луѓето. Кога луѓето од Ерусалим Му се нафрлиле на Господ Христос, и научници, и фарисеи,...
НАУКАТА ЗА БОГА 1. ПРВАТА ГОЛТКА ОД ЧАШАТА НА ПРИРОДНИТЕ НАУКИ , ЧОВЕКОТ ГО ПРАВИ АТЕИСТ, НО НА ДНОТО ОД ЧАШАТА ГО ОЧЕКУВА БОГ Вернер Хајзенберг (1901 – 1976) физичар, нобеловец во 1932 г. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------   2. Како физичар, потоа како човек, којшто целиот...
За Божјите дарови (01.05.2020 09:35) Рековме дека има христијани кои, иако се наоѓаат во религиозна невроза, сепак се трудат во духовниот подвиг (се исповедаат, постат, се причестуваат, се молат, се каат), но поради неисполнување на вториот услов – послушанието, доживотно...
ДИЈАГНОЗА И ТРАПИЈА(28.04.2020 18:12) Се појави потреба да разјасниме уште некои подробности. Секој еден христијанин кој ќе ја дознае и разбере класификацијата на душевните разболувања според нивните степени, како и класификацијата на степените на духовниот развој; и кој ќе ги разликува,...
12:47 СВЕТА ТАЈНА ПОКАЈАНИЕ И ИСПОВЕД Што е Света Тајна Покајание? Bo Светата Тајна Покајание на христијанинот му се дава очистување на гревовите кои ги правел и ги прави по Крштевањето и Миропомазанието, кои се сметаат за Тајни на Посветувањето. Нашето секојдневно...
Старец Филотеј Зервакос ИСПОВЕДТА - СПАСОНОСНА СВЕТА ТАЈНА Исповедта, односно Светата Тајна Исповед и Покајание, e спасоносна Света Тајна и e една од седумте Свети Тајни на нашата Црква, втора по Светото Крштение. Светото Крштение им ја дава благодатта на отпуштање...
Колку сме во незнаење и во неблгодарност кога не приоѓаме редовно кон Светта Чаша. ообено, на Великиот Ден - Велигден. После призивот: „Христос воскресна!“ ( 3 пати) најголемиот број верници кои иако постеле , единствено мислат на вкусот јајцето на...
Преподобен Симеон Нов Богослов Бог од почетокот создал два света – видливиот и невидливиот, и царувајќи над невидливиот, кој ги носи во себе карактеристичните црти на двата света – едниот со својот видлив, и другиот, со невидливиот дел, - во душата...
Свети Јован Лествичник – Слово седумнаесето од „Лествица“ (извадок) ЗА НЕЧУВСТВИТЕЛНОСТА , ОДНОСНО ЗА УМРТВЕНОСТА НА ДУШАТА И СМРТТА НА УМОТ ПРЕД СМРТТА НА ТЕЛОТО Бесчувствителниот монах е безумен философ, учител кој со своето учење се осудува самиот себе, адвокат кој...
Прирачна психоанализа (26.04.2020 12:47) Многубројните деструктивни поделби меѓу православните, во рамките на една и иста Православна Црква, се индикатор на различни психопатолошки состојби. Поделбите се, самите по себе, дијагноза. Исто така, и социјалните мрежи се идеална платформа за експлицитно демонстрирање на...