ЗА ПРИЈАТЕЛСТВОТО ( со повод ) Пријателството е умно и предадено кога со срцето гледа и тогаш: И туѓата жед и глад и гнев и солза и сиромаштијата и несправедливоста ја разбира, на туѓата радост, презаситеност и богатство им се радува. Пријателството е...
КОЈ Е ДОСТОЕН? „Ако не го јадете телото на Синот Човечки и не ја пиете крвта Негова, не ќе имате живот во себе“ (Јован 6: 53) НЕ ЛИШУВАЈ СЕ ОД ХРИСТОВАТА ЧАША Св. Димитриј Ростовски „Ако не го јадете телото на Синот Човечки и не ја...
Свето евангелие според светиот апостол Лука 8:5-15 5. Излезе сејач на семе; и кога сееше, едно падна покрај патот и беше изгазено, и птиците небески го исколваа; 6. а друго падна на камен, па штом никна, се исуши, оти немаше влага; 7. едно,...
Митрополит Наум ДЕДО ТИМОТЕЈ  - 06 ноември 2016 Насловот на мојата беседа е едноставен – „Дедо Тимотеј“. Таков наслов се користи кога човек говори за свој пријател, исто како и за некој што со својата човечност ги надминал рамките на формалноста, но...
За Светителите “Ги љубам тие што Ме љубат, и ќе ги прославам тие што Ме прославуваат”, вели Господ (Изрек. 8,17; 1.Цар. 2, 30). Бог се прославува во Светиите, а Светиите се прославени од Бога. Славата што Господ им ја дава на Светиите...
Во еден дух, еднодушно, борејќи се за верата на Евангелието  Старецот поучуваше дека основна работа на духовниот во Христа живот, голема тајна на нашата вера, е единството во Христа. Станува збор за чувството на нашето поистоветување со другиот, за да...
Преубаво четиво, скапо подучување . Прочитајте: ЗАРОБЕНОСТ ВО МОЛИТВАТА... Човековото срце е центар на натприродно, природно и противприродно движење. Сѐ почнува од срцето. Ако човековото срце е очистено, човекот Го гледа Бог. Меѓутоа, на кој начин можеме да Го видиме Бог? Може ли...
Свети апостол Јакoв брат Гoспoдoв. Сe нарeкува брат Гoспoдoв затoа штo му бил син на правeдниoт Јoсиф, свршeникoт на Прeсвeта Бoгoрoдица. Кoга правeдниoт Јoсиф бил прeд смрт, тoј гo раздeлил свoјoт имoт на свoитe синoви, па сакал да Му oстави eдeн...
ПОКАЈАНИЕ Светата Тајна Покајание се вика уште Света Тајна Исповед и неа ја воспоставил Самиот Господ наш Исус Христос. На светот не постои безгрешен човек, ако само и еден ден живеел на земјата. Ако ја занемариме Светата Тајна Исповед, ние го...
За љубовта  Господ на Своите свети ученици им има кажано: „Деца, имате ли нешто за јадење?” (Јован 21,5). Колкава љубов се крие во тие нежни зборови: Господ нè нарекува деца. Што има порадосно од тоа? Треба да размислуваме многу длабоко за...