35 –та недела по Педесетница

Апостол од Послание до 1 Тимотеј (1, 15-17)

15 Верни се и достојни за секакво примање зборовите, дека Христос Исус дојде во светот да ги спаси грешниците, меѓу кои сум прв јас.

16 Па затоа бев помилуван, за да ја покаже Исус Христос прво на мене сета долготрпеливост, како пример на оние, кои што ќе поверуваат во Него за живот вечен.

17 А на Царот на вековите, на Нераспадливиот, Невидливиот, Единствен премудар Бог – нека е чест и слава во сите векови. Амин!

 

Евангелие од светиот апостол Лука (18, 35-43), зачало 93.

35 А кога се приближуваше Он до Ерихон, еден слепец седеше крај патот и просеше;

36 и штом чу дека покрај него врви народ, праша: »Што е тоа?«

37 Му кажаа дека минува Исус Назареецот.

38 Тогаш тој извика и рече: »Исусе, Сине Давидов, помилуј ме!«

39 Оние, што одеа напред, го искараа да молчи; но тој уште погласно викаше: »Сине Давидов, помилуј ме!«

40 Исус застана и заповеда да Му го доведат. И кога оној се приближи до Него, го праша,

41 велејќи: »Што сакаш да ти направам?« Тој рече: »Господи, да прогледам!«

42 Тогаш Исус му рече: »Прогледај! Верата твоја те спаси.«

43 И одеднаш прогледа и тргна по Него, славејќи Го Бога. И сиот народ, кога го виде тоа, Му воздаде слава на Бога.